Klarinetisti-kapellimestari Steffens, naapurin Toffe ja häiritsevä pikkurumpu

VIRTUOOSIKONSERTTO KLARINETILLE
Ke 19. & to 20.11. klo 19 Musiikkitalossa

Carl Nielsen – Anton Bruckner
Karl-Heinz Steffens, johtaja
Christoffer Sundqvist, klarinetti

Liput Lippupalvelusta

Uransa klarinetistista kapellimestariksi kääntänyt Karl-Heinz  Steffens johtaa Nielseniä ja Bruckneria

Karl-Heinz Steffens (s. 1961) aloitti muusikon uransa klarinetistina. Steffensin instrumentalistiuran huipensi toimi Berliinin filharmonikoiden sooloklarinetistina vuosina 2001–2007.

Kun hänet vuonna 2008 kiinnitettiin Hallen Staatskapellen ja oopperan musiikilliseksi johtajaksi, hän käänsi uuden lehden urallaan. Tutuksi ovat tulleet radio-orkesterit Kölnissa, Frankfurtissa, Berliinissä ja Leipzigissa sekä mm. Münchenin filharmonikot, Birminghamin kaupungin sinfoniaorkesteri ja Jerusalemin sinfoniaorkesteri.

Tällä kaudella Steffens johtaa mm. Lontoon Philharmonia Orchestraa, Wienin sinfonikoita ja Tanskan kansallisorkesteria sekä Milanon La Scalassa Mozartin oopperan Cosi fan tutte.

Karl-Heinz Steffens johtaa Berliinin filharmonikoita huhtikuussa 2014. 


Klarinetistikonkari eli naapurin Toffe Nielsenin klarinettikonserton solistina

Monipuolisesta muusikkoudestaan tunnettu Christoffer Sundqvist (s. 1978) on aikamme suosituimpia suomalaisia klarinetisteja niin yleisön, kriitikoiden kuin säveltäjien keskuudessa. Huomionosoituksina hän on saanut mm. Pro Musica -mitalin vuonna 1998 sekä äänitealan Emma-palkinnot 2010 ja 2011.

Carl Nielsenin klarinettikonsertto on kulkenut Sundqvistin mukana jo kauan. Sibelius-Akatemian pääsykokeissa hän soitti siitä yhden osan ja diplomikonsertissaan vuonna 2002 hän esitti sen kokonaan. Ensimmäinen suuri solistitehtävä vuonna 2004 Radion sinfoniaorkesterin kanssa oli Nielsenin konsertto, ja vuonna 2011 hän myös levytti sen Hannu Linnun johdolla.

Christoffer Sundqvist on vuodesta 2005 lähtien toiminut RSO:n sooloklarinetistina. On ilo työskennellä naapuriorkesterin tutun ja huikean taitavan kollegan kanssa.

Sundqvist Christoffer 2014

 

KONSERTIN OHJELMA

Anton Bruckner: Sinfonia no 6 A-duuri

Kuudes sinfonia valmistui vuosina 1879-1881. Sen osat 2 ja 3 saivat kantaesityksensä Wienissä helmikuussa vuonna 1883. Sinfonian kaikki neljä osaa esitettiin vasta Brucknerin kuoleman jälkeen, vuonna 1899. Kapellimestarina oli tällöin Brucknerin oppilas Gustav Mahler. Mahler oli kuitenkin tehnyt partituuriin useita leikkauksia. Kuudennen sinfonian alkuperäinen ja lyhentämätön versio kantaesitettiin vuonna 1901 Stuttgartissa.

Ensimmäinen (Majestoso) sinfonian neljästä osasta avaa hiljaa mutta energisesti. Osa kulkee kiireettömästi huipennuksesta toiseen. Suurenmoista, hidasta toista osaa (Adagio. Sehr feierlich) seuraa kohtuullisen nopeassa tempossa liikkuva scherzo (Nicht schnell). Finaalin (Bewegt, doch nicht zu schnell) päättää ensimmäisen osan pääteeman riemuitseva paluu.

Carl Nielsen: Klarinettikonsertto opus 57

Vuonna 1921 Carl Nielsen (1865-1931) kuuli Kööpenhaminan puhallinkvintetin esiintyvän. Hän ihastui yhtyeen sointiin, ystävystyi muusikoiden kanssa ja sävelsi heille puhallinkvinteton. Tämän jälkeen Nielsen päätti säveltää soolokonserton jokaiselle yhtyeen jäsenelle. Viidestä suunnittelusta konsertosta ehti valmistua vain kaksi: vuonna 1926 konsertto huilisti Gilbert Jespersenille ja vuonna 1928 konsertto klarinetisti Aage Oxenvadille.

Konsertto on kirjoitettu pienelle, Mozart-henkiselle orkesterille. Mukana on myös pikkurumpu, joka usein häiritsee musiikin etenemistä tai johdattaa solistin harhateille. Musiikki on sekä herkän lyyristä että nykivän hermostunutta. Soolo-osuus on teknisesti haastava, ja harjoitellessaan teosta Oxenvad totesi sarkastisesti: ”Nielsen taitaa itse soittaa klarinettia sillä ei hän muuten olisi löytänyt juuri ne nuotit joita on kaikkein hankalinta soittaa.”

Konserton sanotaan olevan täynnä konflikteja.

Tekstit: Jaani Länsiö ja Christian Holmqvist

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s