Wagnerilainen ilta

11.3.2015 & 12.3.2015
klo 19 Musiikkitalo
Liput Lippupalvelusta

Wagner

Jun Märkl, kapellimestari

Portrait Jun MŠrkl 2011

Richard Wagner: Tannhäuser-alkusoitto

Alkukesänä vuonna 1842 kirjailija, filosofi, säveltäjä Richard Wagner (1813–1883) vietti työntäyteistä lomaa Böömissä Teplitzin kaupungissa, jossa hän jälleen tutki saksalaismytologiaa Grimmin veljesten, Heinen ja Hoffmannin hengessä; ritaritarinoita, jumalvoimia, uskonnollisuutta. Aineiston keruu ja tarinointituokiot tuottivat tulosta, ja kotimatkan koittaessa Wagner oli jo luonnostellut ritari Tannhäuserin, Venus-jumalattaren ja Wartburgin linnan laulukilpailun tarinat yhdistävän libreton.
Tannhäuserin tärkeimpiä teemoja esittelevä alkusoitto on eräs Wagnerin komeimmista. Pyhiinvaeltajien kuoro kajahtaa ilmoille bachmaisena koraalina, joka antaa tietä Venuksen vuoren lemmekkäille leikeille ja Tannhäuserin Venukselle osoittamalle ylistyslaululle. Teemojen yhteenotot kiihtyvät alati, kunnes pyhiinvaeltajien kuoro saa viimeisen sanan yhdessä Venus-musiikin kanssa.
Richard Wagner: Siegfried-idylli
Kapellimestari Hans von Bülowin, Cosima Bülowin (os. Lisztin) ja Richard Wagnerin (1813–1883) välinen kolmiodraama sai lopullisen ratkaisunsa vuonna 1870 Bülowin myönnettyä Cosimalle avioeron ja hyväksyttyään hänen suhteensa Wagneriin. Oli aikakin, sillä Cosima oli jo vuosia aiemmin synnyttänyt Wagnerille kaksi tytärtä, ja kolmas, kauan kaivattu poikalapsi Siegfried oli juuri syntynyt. Uusi pari avioitui välittömästi eron astuttua voimaan.
Wagner oli onnellinen. Kauan kestäneet kahnaukset ammatti- ja henkilökohtaisessa elämässä olivat nyt helpottamassa ja hän pystyi taas jatkamaan Ring-tetralogiansa valmistelua palaamalla Siegfried-oopperan pariin. Valkyyria oli juuri saanut ensi-iltansa kesällä 1870, ja samalla Wagner puuhaili kaikessa hiljaisuudessa suurta yllätystä tuoreelle vaimolleen.
”Herätessäni korviini kantautui ääntä, joka kasvoi ja kasvoi. En enää voinut kuvitella uneksivani: se oli musiikkia, ja minkälaista musiikkia! Kun se lopulta vaimeni, Richard ja lapset tulivat luokseni ja antoivat minulle ”sinfonisen syntymäpäivärunon” partituurin. Itkin, mutta niin itkivät kaikki muutkin talossa.” Cosima Wagner oli herännyt 33-vuotissyntymäpäivänään huvilansa makuuhuoneeseen kantautuneeseen musiikkiin, jota 15-henkinen orkesteri soitti portaikossa hänen miehensä johdolla.

Richard Wagner: Nibelungin sormus -sarja (Märkl)

Rheingold: Opening
Rheingold: Hammering of the dwarves
Walküre: The Cavalcade of the Valkyries
Walküre: Wotan’s Farewell and Magic Fire Music
Siegfried: Siegfried’s Fight with the Dragon and Slaying of the Dragon
Götterdämmerung: Dawn and Rising of the Sun
Götterdämmerung: Siegfried’s Rhine Journey
Götterdämmerung: Siegfried’s Death and Funeral Music
Götterdämmerung: Brunnhilde’s Immolation Scene

Kuulemme kapellimestari Jun Märklin laatiman, yhdeksänosaisen instrumentaalisen kokoelman Ring-oopperoiden avainkohtauksista. Lauluosuuksien puuttuminen ei muuta musiikin sisältöä olennaisesti lukuun ottamatta tekstin puutetta, sillä Wagner on lähes aina kaksintanut laulumelodiat orkesterisoittimilla. Vaikuttavia orkesterikohtauksia yhdistää henkilön tai asian läsnäoloa markkeeraavat musiikilliset johtoaiheet.

Jokainen valitkoon joukosta omat suosikkinsa, mutta tunnetuimmat kohtaukset lienevät Valkyyrioiden ratsastus Valkyyrian kolmannen näytöksen alusta, sekä Valkyyrian loppukohtauksen Taikatuli, jossa Wagner ujuttaa tulimusiikin sekaan tulevan päähenkilön Siegfriedin esittelevän sankarillisen vaskiteeman. Siegfriedin hautajaismusiikki kertaa sankarimme elämän ja musiikkiaiheet vavisuttavasti, ja se esitettiin myös Wagnerin omissa hautajaisissa. Koko jättiläisoopperan ja orkesterisarjan viimeinen kohtaus, Brünnhilden uhrautuminen, nivoo tärkeimmät johtoaiheet ja tunnelmat yhteen voimaa säästämättä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s